Våtmarker och botaniska trädgårdar bland de mest effektiva metoderna för att kyla städer under värmeböljor
Bild: Kumar et al. (2024)
Botaniska trädgårdar är inte bara estetiskt tilltalande – de kan sänka stadens temperatur med upp till 5°C under värmeböljor, enligt en ny omfattande studie från University of Surrey. Även parker och våtmarker har visat sig ha motsvarande nedkylande effekter.
Studien fokuserade på hur risken för överhettning i städer kan minskas genom användning av grön-blå-grå infrastruktur (GBGI). Forskarna genomförde en noggrann litteraturöversikt där hela 27.486 vetenskapliga artiklar granskades. Av dessa analyserades 202 i detalj, med fokus på 51 olika typer av GBGI.
Forskarna framhåller att det länge har varit känt att gröna ytor och vatten har en nedkylande effekt på städer, men deras studie ger en av de mest omfattande översikterna hittills av hur olika typer av infrastrukturer bidrar till detta.
Studien visade att effekten av en temperaturminskning till stor del beror på lokala faktorer, men att det även finns generella mönster. Bland de mest framträdande resultaten fann forskarna att följande grön- och vattenområden kyler stadsluften avsevärt:
- Botaniska trädgårdar: genomsnittlig temperatursänkning på -5,0°C
- (variation mellan -2,2°C och -10°C)
- Våtmarker: genomsnittlig sänkning på -4,7°C
- (variation mellan -1,2°C och -12°C)
- Regnträdgårdar: genomsnittlig sänkning på -4,5°C
- (variation mellan -1,3°C och -7°C)
- Gröna väggar: genomsnittlig sänkning på -4,1°C
- (variation mellan -0,1°C och -18°C)
- Gatuträd: genomsnittlig sänkning på -3,8°C
- (variation mellan -0,5°C och -12°C)
- Stadsgårdar: genomsnittlig sänkning på -3,5°C
- (variation mellan -3,0°C och -3,9°C)
- Parker: genomsnittlig sänkning på -3,2°C
- (variation mellan -0,8°C och -10°C)
- Reservoarer: genomsnittlig sänkning på -2,9°C
- (variation mellan -1,8°C och -5°C)
- Lekplatser: genomsnittlig sänkning på -2,9°C
- (variation mellan -2,8°C och -3,0°C)
l
Studien visade också att större parker generellt sett ger en större kyleffekt, och städer kan dra ännu större nytta av att koppla samman sina grönområden genom gröna korridorer. Förutom att sänka temperaturen kan ökad grön och blå infrastruktur bidra till att minska koldioxidutsläppen och hjälpa till att förebygga översvämningar.
Forskarna menar att deras resultat kan vägleda stadsplanerare över hela världen i arbetet med att anpassa städer till klimatförändringar. Genom att implementera några av de rekommenderade åtgärderna kan städer bli mer motståndskraftiga mot värmeböljor och andra klimatrelaterade utmaningar, samtidigt som invånarna får förbättrad hälsa och livskvalitet.
Läs studien här!