Värmeböljorna är här för att stanna – Städerna måste skyddas med mer grönska

Citadellskajen i Malmö. Foto: C/O City 

Johan Östberg, docent i landskapsarkitektur och delägare i Trädkontoret (medlem i C/O City), skriver i en debattartikel för Sydsvenskan att Sveriges städer står inför en allt varmare framtid. Då täta områden med betong och asfalt förvandlas till så kallade urbana värmeöar. De senaste värmeböljorna, med rekordtemperaturer i bland annat Malmö och Helsingborg, visar tydligt att våra städer inte är rustade för den ökade värmen.

I sitt debattinlägg framhåller Johan Östberg att träd och grönområden är avgörande, inte bara för att sänka temperaturen, utan också för att förbättra luftkvaliteten och främja människors välmående. WHO har bland annat visat att närheten till naturen minskar stress och förbättrar den psykiska hälsan. Politiker och stadsplanerare måste inse allvaret och prioritera grönska när de utformar framtidens städer.

Debattinlägget lyfter också fram en planeringsregel som fått genomslag, 3+30+300-regeln, som tillämpas i bland annat Malmö. Den innebär att alla invånare ska kunna se tre träd från sitt hem, att varje stadskvarter ska ha minst 30 procents krontäckningsgrad, och att man inte ska ha mer än 300 meter till ett grönområde. Genom att följa denna regel kan städerna skydda sina invånare och skapa mer hållbara miljöer.

Läs hela debattartikeln här!