Vad är en Sponge city?
Tianjin Qiaoyuan Park i Tianjin City en av de första Sponge City projekt i Kina designade för att behålla urbant dagvatten, sanera mark och återställa inhemska livsmiljöer och skapa ett rekreations-område. Bild: Mydogistiaotiaohu/Wikimedia commons
I takt med att städer växer snabbare än någonsin och klimatförändringarna intensifieras, står vi inför stora utmaningar som översvämningar, vattenbrist och den urbana värmeöeffekten. Behovet av hållbara lösningar är därför mer angeläget än någonsin. Sponge Cities, Svampstäder på svenska, är en innovativ stadsplaneringmodell som adresserar dessa problem genom att integrera naturliga ekosystem i den urbana miljön. En Sponge City absorberar och lagrar överflödigt vatten från regn, stormar eller översvämningar i sina grönområden – precis som en tvättsvamp som suger upp och håller kvar vätska.
Istället för att förlita sig enbart på konventionella dräneringssystem, förespråkar modellen användningen av till exempel stadsparker, trädgårdar och våtmarker. Dessa lösningar hjälper till att fånga upp, lagra och absorbera överflödigt regnvatten, vilket minskar översvämningsrisken och samtidigt främjar biologisk mångfald i stadsmiljöer.
Sponge City-konceptet introducerades av kinesiska forskare i början av 2000-talet som ett svar på de växande utmaningarna med urbaniseringens påverkan på vattenhanteringen. År 2014 antogs det officiellt som en nationell stadsbyggnadspolitik i Kina. Sedan dess har konceptet implementerats i flera pilotstäder.
Även om termen ”Sponge City” förekommer ofta i Kina, finns det liknande lösningar globalt under olika namn. I Australien kallas det Water Sensitive Urban Design, medan Storbritannien använder termen Sustainable Urban Drainage Systems. Dessa metoder utgör viktiga steg mot en mer hållbar och klimatanpassad framtid för städer över hela världen.