Ny metod ska kartlägga rättvis fördelning av grönområden i städer

Kartan visar hur långt boende i DeSO områden i Malmö kommun har till grönska. Endast tätorter med fler än 5000 invånare är kartlagda, därav varför vissa delar av Malmö kommun saknar data. Karta: SLU

SLU-forskare har tagit fram en metod för att undersöka om grönområden är rättvist fördelade i svenska städer, och Malmö är den första staden att analyseras. Metoden kopplar socioekonomiska faktorer, såsom inkomst, utbildningsnivå och sysselsättning, till tillgången på grönområden, med målet att hjälpa kommuner skapa städer som är mer rättvisa och bättre för både miljön och invånarna.

Forskarna menar att när städer förtätas riskerar grönområden att bli bortprioriterade, trots att de ger hälsofördelar och skydd mot klimatförändringar. Därför har de utvecklat ett verktyg som kan analysera områden utifrån sju kriterier, tre som rör grönska (som trädkrontäckning, grönområdesyta per person och närhet till grönområden) och fyra som speglar socioekonomisk status (inkomstnivåer, åldersförsörjningsgrad, utbildningsnivå och sysselsättningsgrad). Genom att mäta dessa faktorer kan forskarna få en bild av hur grönskan är fördelad i relation till invånarnas socioekonomiska förutsättningar.

I Malmö visar de preliminära resultaten att staden överlag har en relativt jämn fördelning av grönska. Fattigare områden har i många fall lika god tillgång till parker och grönområden som rikare områden. En förklaring kan vara att flera områden med högre bebyggelse har inslag av parker och träd. Men forskarna har också funnit att cirka åtta procent av områdena i Malmö, med låg socioekonomisk status, har dålig tillgång till grönska. Även vissa välbärgade områden har begränsad tillgång, särskilt där nybyggnationer har gett lite utrymme för gröna ytor.

Forskarna planerar att vidareutveckla modellen och hoppas att verktyget i framtiden ska kunna användas av kommuner för att bättre förstå var insatser behövs. Modellen kan också stödja planering av nya bostadsområden, så att tillgång till grönska prioriteras. En första rapport om modellen väntas vara klar till årsskiftet. Projektet stöds av KSLA, SLU Movium och SLU miljöanalysprogram ”Bebyggd miljö”, i samarbete med Malmö stad, Region Skåne och Nilsson Landscape.

Läs mer här!