Minskad risk för bröstcancer kopplad till närhet till urbana grönområden

Bilden visar stadsdelen Vila de Gràcia i Barcelona. Foto: C/O City

En studie från Barcelona Institute for Global Health är den första som undersöker sambandet mellan exponering för grönområden och bröstcancer. Studien, som analyserade data från över 3 600 kvinnor i Spanien, fann att risken för bröstcancer är lägre för kvinnor som bor nära urbana grönområden såsom parker eller trädgårdar.

Tidigare forskning har kopplat kontakt med gröna områden till bättre allmän- och mental hälsa samt ökad livslängd. Hos äldre har gröna områden även kopplats till långsammare kognitiv försämring, och hos barn har exponering för grönska kopplats till förbättrad uppmärksamhet, beteende och emotionell utveckling. Få studier har dock undersökt sambandet mellan grönområden och cancerrisk, särskilt bröstcancer, som är den vanligaste cancerformen bland kvinnor.

Studien, publicerad i International Journal of Hygiene and Environmental Health år 2018, analyserade data från 1 738 patienter med bröstcancer och 1 900 kvinnor utan sjukdomshistoria från 10 spanska provinser (Asturias, Barcelona, ​​Cantabria, Girona, Guipúzcoa, Huelva, León, Madrid, Navarre and Valencia). Data om deras bostadshistoria, socioekonomisk bakgrund, livsstil och fysisk aktivitet samlades in genom intervjuer, och information om närhet till grönområden, luftföroreningar och befolkningstäthet erhölls genom geokodning av bostadsadresser.

Resultatet från studien visade en linjär korrelation mellan avstånd från grönområden och risk för bröstcancer. Med andra ord, risken för bröstcancer i befolkningen minskar ju närmare deras bostad är ett urbant grönområde. Författarna till studien menar att dessa rön lyfter fram vikten av naturrum för vår hälsa och visar varför grönområden är en väsentlig del av vår stadsmiljö, inte bara i form av isolerade områden, utan som ett sammanlänkande nätverk som länkar samman hela stadsområdet och gynnar alla dess invånare.

Resultatet visade också att kvinnor som bor nära jordbruksområden hade en högre risk för cancer. Forskarna misstänker att skillnader i markanvändning kan spela en roll. Tidigare studier har föreslagit att närhet till jordbruksområden kan öka risken för bröstcancer på grund av användning av bekämpningsmedel. 

Forskarna betonade vikten av naturliga miljöer för vår hälsa och påpekade att vi ännu inte helt förstår vilka aspekter av gröna områden som är mest gynnsamma eller hur dessa mekanismer fungerar.

Läs studien här!