Högre bentäthet för barn som bor nära grönområden

Lekotop i Ormesta. Bild: Urbio

Barn med mer grönområden nära sina hem har betydligt starkare ben, enligt studie, vilket potentiellt kan leda till livslånga hälsofördelar. 

Studien, publicerad i tidskriften JAMA Network Open år 2024, följde mer än 300 barn i en region i Flandern, Belgien, som omfattade stads-, förorts- och landsbygdsområden. Forskare använde ultraljud för att mäta bentätheten hos barn i åldrarna fyra till sex år. Barnens ålder, vikt, längd, etnicitet och moderns utbildningsnivå togs i beaktande.

Kan förhindra benskörhet & frakturer

Resultatet visade deltagare som exponerades för mer grönområden inom en radie av 300 till 3000 m runt bostaden, en betydligt högre bentäthet. Exempelvis hade barn med 25 % mer grönområden inom 1 000 meter från sitt hem hade 66 % lägre risk att ha mycket låg bentäthet. Ingen skillnad hittades mellan pojkarna och flickorna i studien. 

Benstyrkan växer under barndomen och tonåren, innan den planat ut fram till ungefär 50 års ålder och sedan minskar. Enligt forskarna kan då kunna förhindra frakturer och benskörhet hos äldre på sikt genom att öka storleken och tillgängligheten till grönområden för barn. Enligt professor Tim Nawrot vid Hasselts universitet i Belgien, som ingick i studieteamet, så ju starkare benmassan är under barndomen, desto mer kapacitet har man för senare i livet.

Bild: Pixabay

Sannolik koppling till ökad fysisk aktivitet

Sambandet mellan grönområden och starkare ben är sannolikt ett resultat av högre nivåer av fysisk aktivitet hos barn som bor nära parker, eftersom detta stimulerar bentillväxt. Sambandet var starkast för grönområden med träd, vilket forskarna  tror kan bero på att dessa var mer attraktiva platser att besöka.

Skärmtid, vitamintillskott och daglig konsumtion av mejeriprodukter testades också för att se om de påverkade barnens resultat, men inga signifikanta effekter hittades.

Studien visade ett starkt samband mellan närliggande grönområden och benstyrka hos barn, men var inte utformad för att visa ett orsakssamband. För att göra det skulle barn behöva bära accelerometrar för att registrera sin fysiska aktivitet. Vilket enligt forskarna inte vara ett särskilt enkelt experiment att göra. 

Tidigare forskning har visat att större tillgång till grönområden ökar den fysiska aktiviteten hos barn. Studier har också upptäckt flera fördelar för barns utveckling, inklusive en lägre risk för övervikt, lägre blodtryck, högre IQ och bättre mentalt och emotionellt välbefinnande. 

Gröna områden är också kopplade till bättre fysisk och mental hälsa hos vuxna. Skogspromenader uppskattas spara 185 miljoner pund per år i kostnader för mental hälsa i Storbritannien.

Vikten av att bevara urbana gröna områden

Enligt forskarna visar studien det stora behovet av att öka medvetenheten bland beslutsfattare om vikten av att bevara och utöka grönområden i bostäder för att maximera bentätheten under avgörande perioder av tillväxt och utveckling. Främjandet av sådana förebyggande strategier kan minska risken för frakturer och/eller osteoporos senare i livet, vilket resulterar i ekonomiska, fysiska och psykologiska fördelar för individen och samhället.

Läs mer här!