Fler träd, färre brott

Bild: Giovanna Kamimura/Pexels

Kan fler träd göra våra städer säkrare? Tidigare forskning visar att områden med tätare trädkronstäckning ofta har lägre brottslighet, särskilt i den globala norden. Men hur ser det ut i andra delar av världen, där brottsligheten är högre och städernas utmaningar är annorlunda? En ny studie från São Paulo, Brasilien, undersöker om träd kan vara en del av lösningen på stadens sociala och miljömässiga problem.

Forskarna undersökte sambandet mellan brottslighet och trädkronstäckning genom en rad rumsliga analyser i São Paulo, Brasilien, där potentiella störande faktorer beaktats. Studien testade sex olika nivåer av dataaggregering, tre typer av brott och två olika sätt att mäta brottsligheten. För att ta hänsyn till andra faktorer som kan påverka brottsligheten inkluderades flera kontrollvariabler, såsom inkomst per capita, etnisk mångfald, andelen unga män (15–29 år), andelen läskunniga barn (5–17 år), förekomsten av avfall på gator, öppna avloppssystem, andelen bostäder som är ägda samt topografiska faktorer som höjd och terrängens ojämnhet. Dessa variabler har i tidigare forskning visat sig ha samband med både brott och trädkronstäckning, och används ofta i studier i både Brasilien och USA.

Av de 36 modeller som testades, visade en majoritet av 27 modeller (75 %) på ett negativt samband mellan brottslighet och trädkronstäckning, medan 4 modeller (11 %) visade ett positivt samband och 5 modeller (14 %) inte visade någon statistiskt signifikant relation. De bästa modellerna indikerar att en ökning av trädkronstäckning med 10 % är associerad med en minskning av de rapporterade brotten med 1,20 %, oavsett om det gäller egendomsbrott, personbrott eller totalt antal brott.

Så kan fler träd verkligen göra våra samhällen säkrare? Denna forskning ger stöd för att träd inte bara är viktiga för miljön och klimatet, utan också kan spela en roll i att minska brottsligheten.

Läs studien här!