Ekorrar och nyckelpigor rankas högst bland stadsbor i ny studie

Principal component analysis (PCA) av de åtta platser där invånarna i München placerade olika urbana djurarter. Bild: Journal of Urban Ecology (2024).

Hur nära anser stadsbor att råttor kan vistas i förhållande till deras bostäder? Detta var en av frågorna som forskare från universitetet i Jena och Wiens tekniska universitet ställde när de undersökte Münchenbors attityder gentemot 32 urbana djurarter, samt var i staden de skulle föredra att se dem.

Resultatet från studien visade att i allmänhet gillade respondenterna de flesta av djuren, 23 av de 32 djurarterna fick positiva affirmationer. Studien identifierar att ekorrar och nyckelpigor är bland de mest accepterade djuren, medan mårdar, råttor, getingar och sniglar är mindre populära. Kackerlackor var mest impopulära. Majoriteten av fåglar och däggdjur var mycket omtyckta. De tillfrågade gav också ett positivt betyg på leddjur, ödlor och grodor. Undantag var mård, råttor, getingar, sniglar och stadsduvor. Respondenterna hade en neutral inställning till myror, spindlar och ormar. 

I undersökningen kunde stadsbor välja från en rad platser som deras grannskap, stadsparker, staden som helhet och den närliggande landsbygden för var de ville hitta djuren. De svarande föredrog att se djur i stadsparker, grannskap och omgivande landskap snarare än i den direkta boendemiljön, såsom trädgårdar eller balkonger. Med undantag för vissa djur, som nyckelpigor och ekorrar, som placerades på alla eller nästan alla platser av deltagarna. 

Medan många arter var utspridda på flera platser, utelämnades tre arter – kackerlackor, råttor och sniglar – ofta helt och hållet. Resultaten visar att människors preferenser för djurens placering korrelerar med deras attityder till djuren. Djuren som är mest populära tenderar att placeras närmare hemmet av de svarande. 

Studien framhäver vikten av att beakta både ekologiska och sociala faktorer vid stadsplanering. Genom att förstå var människor vill ha eller inte ha djur kan vi bättre utforma stadsutveckling och minska potentiella konflikter mellan människor och djur.

Läs studien här!