Cykling utomhus upplevs som mindre ansträngande

Foto: Ron Iach/Pexels

En studie från Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm undersökte hur upplevd ansträngning skiljer sig mellan cykling utomhus och inomhus. Forskare fann att cyklister upplever lägre ansträngning under sina dagliga cykelpendlingar jämfört med motsvarande intensitet på ergometercykel inomhus. En av hypoteserna forskarna har är att gröna vackra miljöer kan ha en specifik roll i att minska upplevd ansträngning.

I studien deltog 20 regelbundna cykelpendlare som genomförde cykling både i laboratoriemiljö och utomhus i Stockholm. Under båda förhållandena mättes deltagarnas hjärtfrekvens (HRR) och syreupptagning (VO₂), samtidigt som de skattade sin upplevda ansträngning för andning och ben separat.

Resultaten visade att den förutsagda upplevda ansträngningen baserad på laboratoriecykling var signifikant högre än den faktiska upplevda ansträngningen under cykelpendling vid samma intensitet (67% av HRR; 65% av VO₂max). För andning var medelvärdet av upplevd ansträngning 14,0–14,2 i laboratoriet jämfört med 12,6 i fältet. För benen var motsvarande värden 14,0–14,2 i laboratoriet och 11,5 i fältet. Detta visar att cyklister upplever mindre ansträngning under verkliga pendelrutter jämfört med inomhuscykling vid samma fysiologiska belastning.

Cykelpendlingsrutterna var i Stockholms innerstad och förorter, vilket innebar att deltagarna utsattes för en variation av visuella och auditiva stimuli, såsom byggnader, grönområden, topografi, trafik och väderförhållanden. Med hjälp av skattningsskalan ACRES bedömde deltagarna att dessa miljöer låg mellan 9,1–11,6 på en skala där 1 betyder att miljön starkt hämmar cykling och 15 betyder att den starkt stimulerar cykling.

Studien kopplar dessa resultat till tidigare forskning som visar att yttre stimuli, såsom trafik, grönområden och andra varierande omgivningsfaktorer, kan avleda uppmärksamheten från den fysiska ansträngningen. Ett exempel på detta är en studie av Ceci och Hassmén, som visade att löpning i naturliga miljöer, såsom gröna och blå rekreationsområden, upplevdes som mindre ansträngande jämfört med löpning på löpband inomhus. Detta ledde forskarna till hypotesen att naturnära miljöer och estetiska faktorer kan ha en avgörande inverkan på upplevelsen av fysisk prestation och ansträngning.

Studien från Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm betonar vikten av att skapa fina träningsvägar i stadsplaneringen, vilket kan ha positiva effekter på både träning och hälsa.

Läs studien här! Se SVT:s klipp om det här!