Biologisk mångfald i fokus när Trollhättan ställer om sina grönytor

Bild: Jeeshoots/Pexel

Trollhättans kommun (medlem i C/O City) uppmärksammas av SVT för sina framsteg inom arbetet med att stärka den biologiska mångfalden. Just nu pågår ett projekt där totalt 10 hektar grönyta, fördelade på elva olika platser, omvandlas till områden som endast klipps en gång per år. Detta initiativ, som delvis finansieras av EU-projektet EXBIO, är en del av Trollhättans långsiktiga strategi för att skapa gynnsamma livsmiljöer för pollinerande insekter och andra arter.

I stadsdelen Lextorp har en av de elva platserna blivit utvald, där får gräset nu växa fritt för att förbättra förutsättningarna för insektslivet. Liknande insatser görs i flera svenska kommuner som en del av en växande trend att främja hållbara stadsmiljöer genom ökad biologisk mångfald.

Trollhättan är en av de ledande kommunerna i Västra Götalands län när det gäller satsningar på att skydda och utveckla naturområden. Sedan 2018 har kommunen mottagit statligt stöd genom LONA-projekt, som fokuserar på att bevara lokala ekosystem och stärka den biologiska mångfalden.

Läs mer här!