Artificiellt ljus på natten gör trädens blad segare: kan minska populationen av växtätande insekter

Bilden visar japanska pagodträd i Shijiazhuang, Kina. Foto: Fanghong/Wikimediacommons 

Ljusföroreningar stör dygnsrytmen för ekosystem världen över, och för växter som är beroende av ljus för fotosyntes kan effekterna vara särskilt betydande. En studie publicerad i Frontiers in Plant Science undersökte hur artificiellt ljus nattetid påverkar träd i stadsmiljöer. Forskarna upptäckte att träd som utsätts för höga nivåer av artificiellt ljus utvecklar segare blad som är svårare för insekter att äta, vilket kan få allvarliga konsekvenser för urbana näringskedjor.

Studien fokuserade på två vanliga trädarter i Peking: japanska pagodträd och askträd. Trots likheterna mellan arterna har japanska pagodträd mindre och mjukare blad som föredras av växtätande insekter. Forskarna mätte ljusstyrkan på 30 olika platser i staden och analyserade nästan 5 500 blad för att bedöma insektsangrepp och bladens egenskaper. 

För båda trädarterna visade resultaten att träd som utsätts för högre nivåer av artificiellt ljus utvecklar segare blad med lägre näringsinnehåll. Ju segare bladen var, desto mindre tecken på insektsangrepp hittades. På platser med ännu mer intensivare ljus hittades ofta blad som inte visade några tecken på bladätning alls. Den exakta mekanismen bakom bladens seghet är ännu inte helt klarlagd, men det är möjligt att träd som utsätts för nattligt artificiellt ljus förlänger sin fotosyntesperiod och investerar mer resurser i strukturella föreningar som fibrer, vilket ökar bladens seghet.

Minskad bladätning kan skapa en kedjereaktion i ekosystemet, där färre växtätande insekter leder till färre rovinsekter och färre insektsätande fåglar. Forskarna påpekar att den globala nedgången av insekter är ett fenomen som kräver ökad uppmärksamhet.

Trots att resultaten är betydelsefulla, betonar forskarna att studien är begränsad till en stad och två trädarter, vilket gör det svårt att generalisera resultaten till andra områden och arter. De uppmanar till ytterligare forskning för att bättre förstå hur urbanisering och artificiellt ljus påverkar växter, insekter och ekosystem i större skala.

Läs studien här!