Skyfallsanpassningen i Rålambshovsparken

I Rålambshovsparken har Urbio arbetat med ett av Stockholms första klimatanpassningsprojekt i befintlig parkmiljö. Målet är att kunna kontrollera flöden från skyfall, minska översvämningsrisker runt parken samt möjliggöra rening och fördröjning av förorenat dagvatten innan det når Riddarfjärden. Projektet inleddes med ett gestaltningsprogram för hantering av dagvatten i parken, där strategiska ställningstaganden gjordes och övergick sedan till projektering i tre namngivna etapper: Skyfallsdammen, Regnparken och Utloppet, som tillsammans fungerar i ett system.

Att visa vattnets väg har varit en tydlig idé genom hela projektet. Regnvattnet ska berika platsen genom gröna landskapslösningar där naturen gör jobbet. Ett viktigt inslag var även det pedagogiska värdet i att kunna följa vattnets väg ovan mark, där vattnet, samtidigt som det fördröjs och renas, också ska ge upplevelsevärden till parken. Skyfallsanpassningen i befintlig parkmiljö bygger på ett antal lågmälda landskapstillägg som topografin och som leder, fördröjer och renar delar av Kungsholmens regnvatten på väg ned till Riddarfjärden. Tilläggen är utförda i naturmaterial och materialpaletten ska upplevas som en naturlig förlängning av Kungsholmens historiska parkstråk.

Skyfallshantering i Rålambshovsparken. Bild: Urbio

Skyfallsdamm & regnpark

Projektet ska, utöver dagvattenhanteringen, öka upplevelsevärden för besökare genom att inkorporera platser för lek, vila och återhämtning. När det regnar ska det var en “happening” här där man kan följa regnvattnet från gator och broar, genom vattenfyllda tråg och rännor, till de temporära större vattenytorna som bildas. Skyfallsdammen kombinerar fördröjning med yta för bollspel. Vid normala regn leds vattnet till en nedsänkt gräsyta bredvid planen, som sedan infiltrerar till underliggande makadammagasin. Vid kraftiga regn kommer hela den sluttande gräsytan samt hela bollplanen att översvämmas.

Regnparken är uppbyggd som ett biofilter och placerad längs parkens grässlänt strax norr om lilla Västerbron, och ska rena förorenat trafikvatten som kommer från bron samt omgivande gator. Biofiltret har flera ytliga inlopp från ränndalar och svackdiken som leder in vattnet från ovanliggande gator och vidare ut i planteringsytan. Perenner och blommande buskar tillför fler upplevelsevärden till parken, samtidigt som det hjälper till att rena regnvattnet. En liten terrass med sittmurar och bänkar vilar strax ovanför växtbädden, där den nyfikne parkbesökaren kan följa vattnets väg – från bro och gata, in i biofiltrets växtlighet.

Illustrationsplan. Bild: Urbio

Ledningen av vattnet & biologiska mångfalden

Att leda vatten ovan mark har även en positiv inverkan på den biologiska mångfalden och bidrar med nya livsmiljöer för stadens växt- och djurarter, samt stärker ekosystemtjänsterna i parken. Urbio har valt att jobba naturbaserat med landskapets höjdskillnader, och av schaktmassorna har man skapat mjuka gräskullar och slänter. På de platser det är möjligt har svackdiken valts i stället för ränndalar för att minimera materialanvändningen.

Vattenspeglar blir till fågelbad och vätskestationer för djur och insekter. Biofiltrets blommande plantering ger föda åt pollinerande insekter i den annars gräsdominerade parken. Död ved sparas, träd kompletteras och grässlänter utökas med lökplantering för att få in ytterligare blomster i parkrummet.

Skyfallsdammen i Rålambshovsparken. Bild: Urbio