I takt med att städerna växer och utvecklas står vi inför utmaningen att balansera urban expansion med bevarandet av våra livsviktiga ekosystem. På uppdrag av Eslövs kommun har Gaia Arkitektur och Urbio tagit fram en ekosystemtjänstkartering med tillhörande analys samt en handlingsplan med gestaltningsprinciper som stöd för ett omfattande stadsutvecklingsprojekt i östra Eslöv. I takt med att staden växer skapas nya möjligheter att utveckla stadsmiljöer där naturen får ta plats.
I östra Eslöv omvandlas ett tidigare industriområde med begränsad grönska till en levande blandstad med delområden av varierande karaktär, där gröna och blå strukturer integreras redan från start. Handlingsplanen visar hur ekosystemtjänster kan bli en drivande kraft i en hållbar stadsutveckling – där livskvalitet, resiliens och platsens unika värden är utgångspunkter i den fysiska planeringen.
Strukturplan i östra Eslöv. Bild: Urbio & Gaia arkitektur
Den bärande idén för utvecklingen av östra Eslöv är att utforma en grön, levande och sammanhållen boendemiljö för alla. Därför behövs en kvalitativ, mångfunktionell grönska som skapar rika och robusta livsmiljöer utifrån en naturbaserad gestaltning. Stadsgrönskan har således en fundamental del i att bidra med ekosystemtjänster på olika skalnivåer och genom olika gestaltningsprinciper i olika delområden.
I ekosystemtjänstanalysen identifieras de områden där olika värden för ekosystemtjänster finns och där brister förekommer. Metoden hjälper till att identifiera värdefulla naturresurser, bedöma påverkan av mänskliga aktiviteter och fungerar som en grundförutsättning när strategier för att skydda och förbättra ekosystemens förmåga att leverera dessa vitala ekosystemtjänster tas fram. Identifieringen av ekosystemtjänster presenteras som en ekosystemtjänstkartering, som tillhandahåller en visuell kvantifiering av nuläget och understryker ekosystemens betydelse för östra Eslöv i synnerhet.
Sammanlagd karta över ekosystemtjänster i östra Eslöv. Bild: Urbio & Gaia arkitektur
Östra Eslövs grönblå strukturer planeras så att den sömlöst knyter an till omgivande grönstråk. Befintliga naturområden blir utgångspunkten i grönstrukturplaneringen för en god balans mellan bevarande och utveckling. En sammanhängande väv av grönblå strukturer bidrar till flera olika ekosystemtjänster i den byggda miljön – till exempel biologisk mångfald, klimatresiliens och rekreation. Därför är det viktigt att planera in utrymme för dessa strukturer tidigt i processen.
Föreslagen strukturplan för grönblå, naturbaserade lösningar innebär att östra Eslövs grönblå strukturer bevaras, nyskapas och förvaltas till naturliga och seminaturliga miljöer inom ramen för utvecklingsprojektet. Detta inkluderar till exempel öppna diken för dagvattenhantering och parkområden som främjar rekreation och social interaktion.
Grönstrukturplan i östra Eslöv. Bild: Urbio & Gaia arkitektur
Handlingsplanen innefattar även generella och områdesspecifika gestaltningsprinciper som visar hur naturens värden kan ta plats i den växande staden. Gestaltningsprinciperna föreslås skapa en sammanhängande väv med flera naturbaserade lösningar längs stråk och vid platsbildningar för att stärka och utveckla områdets grönstruktur, motståndskraft och attraktivitet. Handlingsplanen och dessa gestaltningsprinciper kommer att ligga till grund för fortsatt utvecklingsarbete både på allmän platsmark och kvartersmark för att skapa ett resilient och trivsamt område.