I det pågående arbetet med att förbättra vattenkvaliteten i Stockholms vattenförekomster har ett åtgärdsprogram tagits fram för Drevviken, med förslag på strategiska platser för reningsanläggningar och förbättringsåtgärder. WSP har haft i uppdrag att gestalta och projektera åtgärden för en av dessa, lokaliserad vid villa- och radhusbebyggelsen vid Mörtvik i Skogås, Huddinge kommun. Platsen utgjordes av ett dike med en mindre naturyta med en bergknalle och gläntor, uppvuxna träd i dungar, buskage och markgrönska i form av höga gräsarter och örter.
Varken den ekologiska eller den kemiska statusen för Drevviken nådde vid ingången av projekten upp till klassificeringen god nivå. Den ekologiska statusen bedömdes vara otillfredsställande på grund av höga halter av näringsämnen. Ett högt flöde av vatten under regnperioderna hade lett till erosionsproblem nedströms.
Målsättningen för dagvattenanläggningen var att rena och fördröja vattnet på vägen ut i Drevviken med ett så litet intrång på den existerande naturmarken som möjligt, då här redan fanns ett existerande djurliv med bland annat groddjur att ta hänsyn till.
Bild: WSP
Vattenhantering
Den nya dagvattenanläggningen består av ett huvuddike med en damm indelad i två djupzoner separerade av en tröskel och med en grundzon. Diken har anlagts svagt slingrandes för att minska vattnets hastighet vid höga flöden. Stenar vid in- och utlopp samt vid strategiska platser längst dikena anlades för att ytterligare minska erosionsrisken vid höga flöden. Anläggningen har en tröskel som återfinns intill grundzonen samt ett dämme strax norr om utloppet. Dammen försågs med både strandmattor och pluggplantor.
Dämme. Bild: WSP
Skötselplan för dagvattenanläggningen
Även en skötselplan utformades för att upprätthålla dagvattenanläggningens reningshållande förmåga. Skötselplanen inkluderade metodik och tid för tömning av sediment, skötsel av växtlighet, borttagning av främmande föremål inom dagvattenanläggningen samt kontroll av in- och utlopp. Generellt gällande skötsel av dammens vegetation var att använda skärande verktyg för att undvika små och finslitna växtdelar som sätter igen diken och damm och försämrar dagvattenanläggningens funktion.
Så snart anläggningen var byggd började djurlivet ta den i anspråk med ett flertal vattenlevande fågelarter i spetsen.
Illustrationsplan. Bild: WSP